piątek, 4 marca 2011

Tessa Kiros - falling cloudberries - a world of family recipes


Otwieram książkę na jednej z pierwszych stron i od razu szeroko się uśmiecham. My mother's name is Sirpa Tuula Kerttu Peiponen. My father's name is George. Ciocia to Vania, a prababcia pochodziła z Finlandii. Mąż Tessy to Giovanni. Wszystkiego dowiemy się z drzewa genealogicznego. 



Dopiero kiedy poznamy całą rodzinę Tessy możemy zacząć naszą podróż. Podróż po świecie rodzinnych przepisów. Zapraszam!



Pierwszy przystanek - FinlandiaFinland still remains a dream; a faraway land where Father Christmas lives..



Tessa zaprasza nas między innymi na potato pancakes (wyśmienite z łososiem, cebulką czy kiełbaskami), cranberry jam, tradycyjne meatballs oraz różnego rodzaju mięsiwa, A na deser? Na deser Sipi's strawberry cake, cinnamon & cardamom buns (jadane przez Tesse w dzieciństwie) oraz cranberry sorbet. 


Przenosimy się na południe - Grecja. Oregano, oranges + olive groves

Poznajemy smak dolmades (stuffed vine leaves). Obowiązkowo tzatziki - Tessa radzi, by użyć tak dużo czosnku jak to tylko możliwe.. 

A do tego może avgolemono - chicken soup with egg and lemon, salt-baked fish with lemon & parsley salad, stuffed eggplants. Ze słodkości - baklava with nuts & dried apricots, pistachio ice cream oraz halva. 

Ciąg dalszy naszej podróży - Cypr cinnamon + roses - na szczególną uwagę zasługuje filo with poached pears & rose petals, pistachio praline & vanilla ice cream - czyli baklava w wykonaniu Tessy oraz charlotta (Cypriot trifle  with rose water & preserved fruits) no i jeszcze wiele innych smakołyków.


Południowa Afryka  
We liked to sit on the floor with our nanny, in the safety of her big arms, eating with our hands, clumping the soft maizemeal between our fingers and dipping this into  the sauce from the meat stew (our nanny loved her meat burnt).


W Afryce zjemy kamut bread, beef with raisin sauce, milk tart, pineapple, cinnamon & allspice cake oraz little lemon cakes (light, fluffy and wonderful as a part of lemon platter).

Powoli kończymy naszą podróż. Jesteśmy we Włoszech. Królują makarony (linguini with asparagus & prawns, spaghettini with peppercorns, anchovies & lemon) i risotto (risotto with artichokes & Italian sausage, champagne risotto). Słodkości? Proszę bardzo! - coffee granita with whipped cream, baked amaretti & vin santo plums with mascarpone cream...


Ostatni rozdział to wspomnienia z pozostałych podróży po świecie - Thai chicken soup with coconut milk, lime & coriander, creme caramel, summer pudding a na koniec podróży chocolate truffle tart with hot chocolate  

Oczywiście nie jestem w stanie opisać wszystkich przygód Tessy. Jej wspomnienia z dzieciństwa oraz podróże po całym świecie to przeogromny zbiór przepisów. Przepisów, które ucieszą każdego miłośnika podróżowania i jedzenia. 



Tessa Kiros. Falling clouberries: a world of family recipes. Murdoch Books (2009)
Miękka okładka. 400 stron
Stan idealny. Nowa
 


KUP! teraz


* wszystkie cytaty pochodzą z ksiązki Tessa Kiros. Falling clouberries: a world of family recipes. Murdoch Books (2009)

2 komentarze:

  1. Aniu, a gdybym tę Tessę jeszcze chciała to... da się coś zrobić...???
    Ciepło pozdrawiam i gratuluję pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ewelajna - Jasne, że się da :)) Zamówienie składałam we wtorek (najlepiej śledzić na fb), ale jak będzie następne to dam znać!!

    dziękuję bardzo i również pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...