I love macarons - Hisako Ogita

 Kocham makaroniki! Tak! Chociaż nigdy w życiu nie jadłam prawdziwego francuskiego makaronika (pomijając te, które kupiłam w Almie*). Kocham je za kształt, za wystający krem, za kolory...I może kiedyś odważę się upiec swoje własne. 



Hisako Ogita to mistrzyni - kocha to co robi i zna się na tym! Jej książka - I love macarons jest jedną z trzech, które napisała. 



 Mimo tego, że książka nie ma twardej oprawy  i ma zaledwie 80 stron, to jest IDEALNA. Dzięki niej nauczymy się, jak przyrządzić cudne macarons w domu. I co więcej, nie potrzebujemy do tego wyspecjalizowanego sprzętu. 




Hisako Ogita opowiada nam o makaronikach wszystko, co musimy wiedzieć. Malutkie zdjęcia przedstawiają każdy niezbędny krok, jaki musimy wykonać aby nasze makaroniki były idealnie okrągłe i delikatne. W książce/poradniku znajdziemy przepisy zarówno na ciastko jak i krem. Różne połączenia smaków, mnóstwo kolorów i wiele, wiele więcej. Fajne w książce jest to, że mimo tych 80 stron dzięki zdjęciom i poradom nauczymy się wszystkiego! A! Super sprawą są zdjęcia, które pokazują jakie potwory mogą nam wyjść, kiedy coś zrobimy nie tak - oczywiście od razu mamy wyjaśnienie, co zrobiliśmy źle.



I love macarons, Hisako Ogita, oprawa miękka ze skrzydełkami, 80 stron, Chronicle Books, 2009, cena 45zł

wszystkie zdjęcia pochodzą z książki (Y. Nagumo, D. Barich)




* Chciałam poznać smak prawdziwych makaroników. Opakowanie zapewniało, że te takie właśnie są. Kosztowały też makaronikowo bo w promocji chyba 17 zł za 6 ciastek, No i? No i nie smakowały mi - były twarde i takie jakieś sztuczne :( Mam szczerą nadzieję, że te najprawdziwsze smakują 100 razy lepiej.

Komentarze

  1. Ta książka jest dla początkujących,którzy dopiero uczą się piec makaroniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam makaroniki w Krakowie w Petit France. Sa prawdziwe, francuskie :) Jadlam lepsze ale smak Pistacjowy naprawde warty kazdych pieniedzy :) Cena: Paryska :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!