poniedziałek, 27 lutego 2012

Kotlety inne niż wszystkie oraz KUP!cookbook czyta - Kuchnia polska


No to mamy poniedziałek. I mamy nową książkę. I problem, bo nie mam pojęcia co o tej książce napisać. Dzisiejsza propozycja to "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Znalazłam kilka książek o tym samym tytule.  Wszystkie mają 318 stron, więc pewnie i środek ten sam. Różnią się okładką i rocznikiem. A środek?

W środku mojego wydania (Kuchnia polska - tylko sprawdzone przepisy, rok wydania 2012) znajdziemy ponad 1000 wielokrotnie wypróbowanych przepisów - jak zapewnia autorka. Oprócz tego kilkanaście stron z fotografiami, które niestety są...no po prostu są. 318 stron z przepisami podzielono na rozdziały - sosy, octy, oliwy, pasty, masła, przystawki zimne i ciepłe, pasztety, sałatki, potrawy z jajek, omlety, potrawy z sera, zupy i kremy, potrawy z warzyw, grzyby, naleśniki, pierogi, potrawy z ziemniaków, kluski, makarony....i tak dalej. Osobiście nie przepadam za podziałem książki na tak wiele rozdziałów, jednak plusem powinno być to, że wszystko szybko i łatwo znajdziemy. Więc szukam...i szukam tych polskich przepisów i na szczęście znajduję. Ale znajduję też coś więcej...Znajduję przepisy z całego świata. Jest kurczak tajski i kurczak w marynacie orientalnej, kaczka po pekińsku, wołowina po indyjsku, zupa chińska, sernik amerykański i inne takie cuda. Nazwa to jednak nie wszystko. Przepisy są bardzo ciekawe i różnorodne. Warto przejrzeć książkę, by znaleźć coś dla siebie. Chociaż z tym szukaniem też bywa ciężko. Ponad 300 stron i praktycznie sam tekst - ja jestem na nie. Z drugiej strony wiem, że są osoby, którym brak zdjęć nie przeszkadza. Tak myślę, co jeszcze Wam o tej książce napisać..Twarda oprawa, odpowiednia cena - 19,90zł, mnóstwo przepisów, bardzo krótkie wstępy do poszczególnych rozdziałów, kilka cennych porad. To tyle. A szkoda, bo gdyby dodać zdjęcia i pomyśleć o szacie graficznej - byłoby sto razy lepiej! 


Kuchnia polska - tylko sprawdzone przepisy, Elżbieta Adamska, 318 stron, twarda oprawa,  Elżbieta Adamska, Wydawnictwo Olesiejuk, 2012, cena 19,90zł












- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Kotlety inne niż wszystkie

Przepis prosty. Najpierw należy pokroić w kosteczkę 0,5 kg piersi z kurczaka. Później w kosteczkę kroimy żółty ser - ilość dowolna, najlepiej na oko. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 1 jajko (lub dwa) oraz 2 lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ilość jajek i mąki zależy od ilości sera i piersi. Wszystko powinno mieć konsystencję jak na pierwszym zdjęciu - taka dosyć gęsta mieszanina. Odstawiamy na pół godzinki, a następnie smażymy na złoto -  kładziemy łyżką porcje na rozgrzany tłuszcz. Smacznego!


A taka wiosna tylko u Rodziców!

2 komentarze:

  1. Czasem przeglądam książki kulinarne w księgarniach i mam prawdziwą ochotę kupić coś fajnego i ciekawego, jednak najczęściej znajduję książki takie jak ta. Jaki jest szacunek autora do czytelnika, jeśli w książce o kuchni polskiej zamieszcza przepisy z kuchni tajskiej lub amerykańskiej? W dodatku brak zdjęć prawie zawsze robi na mnie wrażenie jakby autor powycinał przepisy z innych miejsc i wstawił je do swojej publikacji. Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja myślę, że właśnie dzięki brakowi zdjęć może być w tk atrakcyjnej cenie. podejrzewam, że zdjęcia są najdroższym elementem- fotograf, studio, przygotowanie potraw, papier...
    ja wolę książki ze zdjęciami, chociaż ostatnio robiłam z jednaj takiej pączki i nic nie wyszło. bo jak mogło wyjść - na 4 żółtka 1,5szkl. mąki. błąd wydawniczy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...