polenta, parmezan, magdalenki?
Własnie tak! Kto mnie chociaż trochę zna, ten wie, ze magdalenki to mój mini wypiek numer jeden. Wszystko zaczęło się wtedy... Z malinami, jagodami, karmelem czy tez kostkami czekolady... Zawsze i wszędzie. Jednak dziś mam dla Was madeleines w nowej odsłonie - zapraszam na polentowe magdalenki z parmezanem.
Polentowe magdalenki z parmezanem, 12 sztuk (zeszyt z moimi gazetowymi wycinkami, jakiś czeski magazyn)
55g polenty
2 łyżki maki
1/4 łyżeczki sody
40g startego parmezanu
sol, pieprz
20g stopionego masła
1 jajko
80ml maślanki
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy w misce mąkę sodę parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie wlewamy masło maślankę i jajko - dobrze wszystko mieszamy. Natłuszczamy formę do magdalenek i nakładamy ciasto (jedna łyżka na foremkę). Pieczemy 10-12 minut.
Idealne jako dodatek do zup albo samodzielne kanapeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!