polenta, parmezan, magdalenki?




Własnie tak! Kto mnie chociaż trochę zna, ten wie, ze magdalenki to mój mini wypiek numer jeden. Wszystko zaczęło się wtedy... Z malinami, jagodami, karmelem czy tez kostkami czekolady... Zawsze i wszędzie. Jednak dziś mam dla Was madeleines w nowej odsłonie - zapraszam na polentowe magdalenki z parmezanem.



Polentowe magdalenki z parmezanem, 12 sztuk (zeszyt z moimi gazetowymi wycinkami, jakiś czeski magazyn)

55g polenty
2 łyżki maki
1/4 łyżeczki sody
40g startego parmezanu
sol, pieprz
20g stopionego masła
1 jajko
80ml maślanki

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy w misce mąkę  sodę  parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie wlewamy masło  maślankę i jajko - dobrze wszystko mieszamy. Natłuszczamy formę do magdalenek i nakładamy ciasto (jedna łyżka na foremkę). Pieczemy 10-12 minut. 


Idealne jako dodatek do zup albo samodzielne kanapeczki. 

Komentarze