słoiki - biała czekolada z masłem orzechowym




Dziś pierwszy z moich słoików - krem z białej czekolady i masła orzechowego. Ciepły najlepiej wyjadać łyżeczką (no dobra, palcem). Natomiast gdy masa zastygnie - idealnie nadaje się na kruchy spod. Można tez tym cudem smarować chleb, dodawać go do lodów, przekładać ciasteczka... co kto lubi:) Osobiście polecam pierwszy sposób!





Krem z białej czekolady i masła orzechowego (jeden słoiczek 200ml)

Puszkę orzeszków ziemnych (solonych) zmiksować z 2 łyżkami oleju dobrej jakości. Lepiej, gdy orzeszki nie są zmiksowane do końca (są wtedy bardziej wyczuwalne w kremie) - wersja crunchy. Tabliczkę białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy pełną łyżeczkę masła i duza łyżkę śmietanki. Sprawdza się zarówno 12% śmietanka do kawy (wtedy lepiej dać dwie łyżki) jak i śmietanka 30%.  Do masy dodajemy masło orzechowe, całość dobrze mieszamy i przekładamy do słoika. Nadmiar zjadamy. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!