Apple pie z białą czekoladą i jeżynami.



To był bardzo intensywny weekend. Najpierw warsztaty chlebowe z Trine Hahnemann w krakowskiej Charlotte, później na hummusowe w Hummus Amamamusi, a do tego jeszcze niedziela na Najedzeni Fest. W końcu przyszła pora na ciasto, które piekłam w zeszłym tygodniu a w tym na pewno powtórzę. Bardzo dobrze smakuje z kubkiem gorącej herbaty. Polecam! 








Apple pie z jeżynami i białą czekoladą (przepis własny) forma 26cm


Ciasto:

3 szklanki mąki
250g masła
szczypta soli
2 kopiaste łyżki cukru pudru 
skórka otarta z połówki cytryny
około 5 łyżek wody 

Farsz:

1 kg twardych jabłek, obranych i pokrojonych w ósemki, a następnie w mniejsze plastry
skórka otarta z jednej cytryny
garść jeżyn (mrożonych), jeśli nie macie jeżyn mogą być maliny
tabliczka białej czekolady połamanej na małe kawałki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru trzcinowego
woda do podlania owoców

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, a na końcu dodajemy wodę. Tyle, aby ciasto było gładkie. Dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Wszystkie składniki (za wyjątkiem mąki i czekolady) umieszczamy na patelni i chwilę gotujemy. Kiedy owoce puszczą sok, ale jabłka będą jeszcze twarde, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy. Odstawiamy.

Formę na pie (lub inne głębokie żaroodporne naczynie) wykładamy ciastem tak, aby zakryć dno i brzegi. Na ciasto wykładamy owoce, a na górę połamaną czekoladę. Wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta i zlepiamy brzegi. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Komentarze

  1. Wygląda subtelnie pięknie skromnie ale w środku bomba smaku! Genialny pomysł, który popełnię sobie chyba dzisjaj przy okazji imienin:) Dzięĸi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Moim skromnym zdaniem jest ciastem wartym spędzenia w kuchni kilku chwil, a to za sprawą połączenia smaków jabłka z jeżynami, rewelacja. Oczywiście byłem w posiadaniu tylko mrożonych jeżyn (tylko z gomaru spełniają moje oczekiwania), no i jabłka (prosto z drzewa - pyszne malinowe), postarałem się i ciasto wyszło bardzo smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!