czwartek, 27 stycznia 2011

Elizabeth David - French Provincial Cooking






Książka dla miłośników J. Child. Zero zdjęć, czasami szkice. W tej książce umiar i prostota to podstawa. Ale w tej prostocie kryje się piękno. Elizabeth David przedstawia nie tylko niesamowitą ilość przepisów, ale również (a może przede wszystkim) mnóstwo informacji. O kuchni, o jedzeniu, o Francji... Nie sposób przeczytać (a nawet przejrzeć) wszystko za jednym razem. 

W książce znajdziemy między innymi przepisy na zupy, pasztety, ryby, dania mięsne i oczywiście słodkości (i na takie też rozdziały książka jest podzielona - Sauces, Hors-D'oeuvres and Salads, Soups, Eggs and Cheese, Pates and Terrines, Vegetables, Fish, Shellfish, Meat, Composite Meat Dishes, Poultry and Game and Sweet dishes). 

Proste rysunki, dużo informacji - wszytsko to po to, by od A do Z poznać kuchnię francuską. Zapowiada się bardzo przyjemnie i smacznie. Naprawdę polecam! W szczególności wszystkim, którzy kochają jedzenie i Francję (bo dowiemy się wielu ciekawych rzeczy). 
A dzisiaj zapraszam na   MELON AUX FRAISES DES BOIS  a do tego na suflety, omlety, tarty i... i wszystkie inne pyszności (niekoniecznie słodkie ;) )


 Elizabeth David. French Provincial Cooking. Grub Street
Twarda okładka, 528 stron
Stan idealny, nowa 


sprzedane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...