sobota, 28 kwietnia 2012

majówka i pizza ślimaki


Dzień dobry! Szkoda tak pięknego dnia na spanie! Mam nadzieję, że przynajmniej większość z Was rozpoczęła już super długą majówkę i jest albo gdzieś w drodze, albo po prostu jeszcze smacznie śpi. Nasze majówkowanie rozpoczęliśmy już wczoraj. Po załatwieniu ważnej sprawy i mękach, które w tak ciepłe i prawie wolne dni zapewnia komunikacja miejska, dotarłam do domu. A w domu czekał na mnie prezent-niespodzianka! Ukochany podejrzał ksiażki odłożone w księgarni internetowej i kupił te cuda! Dziękuję!



Jak się pewnie domyślacie przeglądanie i zachwyty zajęły mi duuuużo czasu. A tu jeszcze mini zakupy i kolacja! No to raz dwa do sklepu a potem już tylko gotowanie. Postanowiliśmy zjeść pizza ślimaki - w miarę proste i bardzo smaczne. Tylko trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (chociaż zawsze można kupić gotowe).



Pizza ślimaki 

Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki pszennej
- łyżka oliwy
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- ciepła woda
- przecier pomidorowy
- zioła/przyprawa do pizzy

Najpierw robimy zaczyn: kruszymy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 - 30 minut. Kiedy zaczyn ruszy, dodajemy mąkę, sól, oliwę i tyle wody, aby ciasto miało w miarę zwartą konsystencję. Wszystko dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/2 - 1godz - do podwojenia objętości. Gotowe ciasto należy rozwałkować na prostokąt - im większy, tym lepszy. Należy pamiętać, żeby dobrze podsypać mąką i nie rozwałkować zbyt cienko - musimy jeszcze nałożyć farsz i wszystko zawinąć w rulon. Prostokąt smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy ziołami (bardzo dobrze sprawdza się przyprawa do pizzy.)

Środek/farsz/nadzianka:
- pół papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- pół papryki zielonej pokrojonej w paseczki
- zielona cebulka - porojona
- cebula pokrojona w piórka
- tarty ser
- szynka pokrojona w paseczki
- czosnek pokrojony w kosteczkę
- co kto lubi: oliwki, suszone pomidory, boczek

Wszystkie składniki kroimy i wykładamy na przygotowane ciasto.Nie należy przesadzać z ilością - możemy mieć problem z zawinięciem ciasta w rulon. Kiedy już wszystko mamy w miarę równomiernie rozłożone - robimy roladę. Zwijamy ciasto najlepiej od dłuższego brzegu a następnie kroimy rulon w 2- 2,5 cm odstępach. Gotowe krążki przenosimy do żaroodpornego naczynia (wysypanego wcześniej mąką/wyłożonego papierem). Należy uważać zarówno przy krojeniu krążków - nie przygniatamy ciasta (sprawdza się nożyk z ząbkami), jak i przy przenoszeniu ich do naczynia. Kiedy już wszystkie krążki mamy ładnie ułożone, wrzucamy do piekarnika i pieczemy w temp. 250 stopni tak długo, aż podrosną i ładnie się zarumienią. Wyjmujemy i podajemy ciepłe, chociaż na zimno też są przepyszne.

UWAGI:
 - ciasto na pizzę robię zawsze na oko (przepis, który podałam pochodzi z sieci) - dlatego nie podałam wymiarów prostokąta. Zazwyczaj z mojego ciasta jestem w stanie uzyskać prostokąt o wymiarach około 35x25 cm,
 - ilość i rodzaj smakołyków, którymi nadziejemy nasz rulonik zależy od własnych upodobań,
 - pizza ślimaki idealnie smakują z dipem ogórkowym (należy zetrzeć ogórek, dodać sól, pieprz, czosnek i jogurt grecki).



SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. widze Rachel Khoo, tez niecierpliwie przebieram nózkami nie mogąc sie doczekac paczki.
    ślimaki musiały byc pyszne!
    wspaniałego majowego weekendu.

    pozdrawiam z upalnego Wrocka.

    ada

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny prezent dostałaś! Mnie też się marzy ta książka. Oglądam w internecie odcinki. Czy kiedyś doczekamy się wersji polskiej. Ja z tych co z angielskim na bakier i cieszę się, ze się doczekałam polskiej Sophie Dahl.
    A czy moglabys przesłać mi na maila kilka zdjęć jak ona w środku wygląda i jak jest skonstruowana.
    Byłabym Ci wdzięczna.
    Życzę Wam miłego weekendu i miłego świętowania.
    Pozdrawiam!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. lavendine- i jak, jak? Masz już swoją Rachel? A slimaki - przepyszne! Polecqam:)) I oczywiscie pozdrawiam serdecznie:)

    Mammamisia - no to życzę Ci, zeby jak najszybciej ksiażka pojawiła sie w polskiej wersji! Specjalnie dla Ciebie ;) Zdjęcia prześlę, ale musisz chwilkę poczekać ;) Dziękujemy za zyczenia - dlugi weekend wysmienity:) Mam nadzieje, ze Wy tez bawicie sie rewelacyjnie!
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...