Bananowo-jabłkowy chlebek T. Capponi-Borawskiej
Bananowo-jabłkowy chlebek T. Capponi-Borawskiej
przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia nr 4/2012
250g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ łyżeczka startej gałki
muszkatołowej
½ łyżki cynamonu
10 dag miękkiego masła + 1 łyżka do
wysmarowania formy
10 dag cukru trzcinowego
2 jajka
2 dojrzałe banany
1 jabłko
3 łyżki zmielonych lub posiekanych włoskich orzechów
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i
przyprawami. Masło utrzeć z cukrem. Powoli dodawać lekko roztrzepane jajka, cały
czas ucierając. Banany rozgnieść widelcem, jabłko obrać i zetrzeć na grubej
tarce a następnie połączyć owoce z masą, dodać
orzechy oraz mąkę z przyprawami. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem
keksówki i piec godzinę w 180 st. Po ostudzeniu wyjąć z formy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!