Bananowo-jabłkowy chlebek T. Capponi-Borawskiej





Bananowo-jabłkowy chlebek T. Capponi-Borawskiej
przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia nr 4/2012


250g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ łyżeczka startej gałki muszkatołowej
½ łyżki cynamonu
10 dag miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
10 dag cukru trzcinowego
2 jajka
2 dojrzałe banany
1 jabłko
3 łyżki zmielonych lub posiekanych włoskich orzechów

Mąkę  przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem. Powoli dodawać lekko roztrzepane jajka, cały czas ucierając. Banany rozgnieść widelcem, jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce a następnie połączyć owoce z masą, dodać orzechy oraz mąkę z przyprawami. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem keksówki i piec godzinę w 180 st. Po ostudzeniu wyjąć z formy.







Książki nadal czekają! A w związku z tym, że pada śnieg i wracam do zdrowia - Baking Bible oraz MasterChef - 10% w dół! 


Komentarze