Wiosenna zupa jarzynowa z drobiowymi kotlecikami
O dziwo najwięcej zup gotuję wiosną i latem. Właśnie wtedy
na moim stole pojawiają się chłodniki i zupy jarzynowe. Smaczne, zdrowe a do
tego wygodne. Nie da się ugotować zupy jarzynowej na jeden dzień. Co więcej,
następnego dnia smakuje o niebo lepiej.
Dzisiaj ugotowałam zupę na bazie młodych ziemniaków,
marchewki, selera i pora. Wszystko najpierw podsmażyłam, a następnie zalałam
wodą i gotowałam. Doprawiłam tylko solą, pieprzem i natką. I tyle. Pachnąca,
delikatnie słodka zupa z młodych warzyw.
Do tego usmażyłam drobiowe kotleciki z białą kiełbasą,
czosnkiem i natką. Dodatek ten idealnie pasował do zupy. Miękkie warzywa i
kruche kotleciki. Aby były idealne należy drobno posiekać kiełbasę i pierś z
kurczaka, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę bułkę. Cała tajemnica. Zmielone
mięso i bułka tarta to już nie będzie to. Przygotowując kotleciki pamiętajcie,
żeby wszystko drobno posiekać.
Wiosenna zupa jarzynowa z drobiowymi kotlecikami (porcja dla
4 osób lub dla 2 osób na dwa dni).
Wiosenna zupa jarzynowa:
200g marchewki
200g pora
200g młodych ziemniaków
Mały kawałek selera
Pęczek natki
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
Masło
Marchew, ziemniaki, seler obieramy, myjemy i kroimy w
cienkie plastry. Dodajemy pokrojony i dobrze wymyty por. Wszystko mieszamy,
dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz. Ponownie mieszamy aby warzywa
pokryły się przyprawami. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z 1
łyżką masła. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy warzywa i podsmażamy 8-10
minut. Następnie przenosimy wszystko do garnka i zalewamy wodą (2cm nad
warzywami). Gotujemy około 20 minut dodając pod koniec gotowania natkę.
W międzyczasie przygotowujemy kotleciki.
Drobiowe kotleciki z białą kiełbasą i natką (12-15 sztuk).
200g piersi z kurczaka
200g białej kiełbasy (parzonej)
½ dużej bułki
1 jajko
½ pęczka natki
1 duży ząbek czosnku
Pieprz
Sól
Olej rzepakowy
Pierś z kurczaka, kiełbasę i bułkę drobno siekamy. Łączymy z
jajkiem i posiekaną natką. Przeciskamy ząbek czosnku, pieprzymy i delikatnie
solimy. Wszystko dobrze mieszamy. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy kotleciki. Rozgrzewamy
olej rzepakowy i smażymy kotleciki do uzyskania złocistej barwy z każdej
strony.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!