zamiast goferów z dżemorem - gofry ziemniaczane!






Dzisiaj mam dla Was przepis na przekąskę, której nie dostaniecie na mieście. Zamiast klasycznych goferów z dżemorem, które można kupić w każdym centrum handlowym, przedstawiam przepis na gofry ziemniaczane. 


Ziemniaczane gofry z czosnkiem (porcja dla 4 osób, na podstawie przepisu z magazynu Albert)

4 łyżki masła
60 ml kefiru
2 jajka
2 kubki purée 
 ziemniaczanego
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
60 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
sól, pieprz
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy do jajek i kefiru - wszystko dobrze mieszamy. Dodajemy ziemniaczane purée , szczypiorek oraz czosnek. W drugiej misce mieszamy suche składniki - mąkę, proszek, sodę. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Gotową masę przekładamy do gofrownicy i pieczemy aż gofry urosną i nabiorą ładnej złocistej barwy.
Ciepłe podajemy z żółtym serem, warzywami, szczypiorkiem albo twarożkiem - jak kto woli. Smacznego!




Bardzo dziękuję wszystkim za głosy na Najlepszy Blog Małopolski i proszę o więcej! Pamiętajcie 5 razy każdego dnia! :) ---> klik!

Komentarze

  1. Gdybym miała gofrownicę...
    A tam, wkrótce urodziny, wpisuję na listę życzeń...

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o wytrawnych gofrach i podobno w Wawie jest taka restauracja co tylko takie serwują.
    Ciekawa wersja :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!