Drożdżówka.




Z ciastem drożdżowym trzeba ostrożnie. I do tego z sercem. I jeszcze trzeba pamiętać o dobrych składnikach. Bo przecież najlepsze drożdżówki to takie na maśle, mleku i jajkach. W środku domowy mus jabłkowy. Na górze kruszonka. Prosta i piękna historia. 




Drożdżówki z musem jabłkowym i śliwkami w czekoladzie (przepis pochodzi ze strony moje wypieki z moimi zmianami)

Składniki na 20-25 drożdżówek 

750-900g mąki (w zależności od konsystencji ciasta)
20g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 małe jajka
mniej niż pół szklanki roztopionego masła
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
mus jabłkowy doprawiony cynamonem + mąka z orzechów laskowych
powidła śliwkowe z dodatkiem gorzkiej czekolady

Kruszonka:
na oko - masło, cukier,mąka


Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny mleka, cukru i mąki. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodać mleko, jajka, olej i resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść plastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 - 2 godziny. Następnie krótko wyrobić ciasto, podzielić na części, uformować kule. Z każdej kuli zrobić placek, nadziać masą i zlepić. Drożdżówki posypać kruszonką i delikatnie ją docisnąć do ciasta. Odstawić na 45 minut. Wyrośnięte drożdżówki piec w temperaturze 220ºC przez 15 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem. 



Komentarze