poniedziałek, 3 listopada 2014

MY PETITE KITCHEN COOKBOOK - Eleanor Ozich



Często oceniam książki kulinarne patrząc na okładkę. Wystarczy jedno spojrzenie i już wiem, czy to będzie kolejna książka ze stockowymi zdjęciami, czy książka, która oprócz przepisów opowiada jeszcze piękną historię. Kiedy polskie wydawnictwa w większości skupiają się na kolejnych kulinarnych odkryciach polskich celebrytów, ja przeszukuję Amazon w poszukiwaniu perełek. Patrząc na okładkę, przeglądając kilka dostępnych stron wiem, że to będzie to! Ufam wydawcom. I mam nadzieję, że wkrótce w Polsce też pojawią się takie wydawnictwa i publikacje, które sprawią, że książka kulinarna okaże się czymś więcej niż zbiorem przepisów. 


Na Eleanor Ozich trafiłam przypadkiem. Przeglądałam amazonowe nowości i urzekła mnie okładka jej książki MY PETITE KITCHEN COOKBOOK. A dzięki uprzejmości wydawnictwa MURDOCH, mogę Wam dzisiaj opowiedzieć jak cudna jest to publikacja. 


Kluczem do sukcesu jest tutaj prostota. I nie chodzi o przepisy, a o sposób w jaki Eleanor przekazuje to, o czym chce opowiedzieć. W swojej kuchni piecze i gotuje wyjątkowe smakołyki. Eleanor pokazuje (dosłownie, bo to ona jest autorką zdjęć) jak proste jest przygotowanie zdrowego jedzenia. Wypieki są bezglutenowe, dania główne zdrowe i odżywcze a zupy rozgrzewające. Cieszę się, że na MY PETITE KITCHEN COOKBOOK trafiłam no tej porze roku. Tym bardziej, że jest to książka nie tylko do kuchni, ale również do poduszki! Jest tak wyjątkowa, że nie zniechęcił mnie nawet kredowy papier.


Jeżeli szukacie pięknie wydanej książki, której zawartość zachwyca, to zajrzyjcie do MY PETITE KITCHEN COOKBOOK. Nie znajdziecie tutaj kolejnego przepisu na nudną zupę czy niby zdrowe danie, które widzieliście już w innych książkach. Znajdziecie za to kokosowo-bananowe ciasto, którego bazą jest masło arachidowe (strona 173), czekoladowy pudding z buraków (strona 134), zapiekane cebule z gorgonzolą i rozmarynem (strona 74), kalafiorowo-porową zapiekankę z orzechami laskowymi i tymiankiem (strona 70) czy też zupę z pieczonego czosnku i korzenia pietruszki (strona 49). Głodni?  



MY PETITE KITCHEN COOKBOOK, Eleanor Ozich, 2014, MURDOCH BOOKS

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...