wtorek, 2 grudnia 2014

świąteczne ciasteczka dla Mikołaja





Krok po kroku...krok po kroczku... Tak, to już czas! Kupcie kilka kilogramów mąki, trochę mniej masła i do dzieła! Tym bardziej, że Mikołaj bardzo lubi ciasteczka! Nie zostało zbyt dużo czasu! Mam dla Was dzisiaj trzy przepisy. Na mocno kakaowe ciasteczka, na bardzo kruche ciasteczka i na bezglutenowe ciasteczka gryczane. Do dzieła!





Mocno kakaowe ciasteczka

250g zimnego masła
220g mąki pszennej
4 pełne łyżki kakao
4 pełne łyżki cukru pudru
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
szczypta soli

cukier puder

Wszystkie składniki szybko zagniatamy (gdy masa jest zbyt rzadka dodajemy odrobinę mąki). Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i każdą kulkę dociskamy widelcem. Ciastka pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia i jeszcze ciepłe ciastka obtaczamy w cukrze pudrze od strony z wzorkiem. 


Bardzo kruche ciastka

300g mąki
200g zimnego masła
100g cukru

można dodać jeszcze 1 jajko/1 żółtko

cynamon
cukier trzcinowy

Z mąki, cukru i masła (oraz jajka/żółtka o ile używamy) zagniatamy plastyczne ciasto. Gotowe ciasto należy rozwałkować -5mm i foremkami wyciąć ulubione kształty. Ciastka smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Pieczemy do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Bezglutenowe ciasteczka gryczane (przepis pochodzi z książki Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków)

1 szklanka mąki gryczanej (użyłam mąki orkiszowej)
1/2 szklanki ciemnego cukru dark muscovado
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki masła lub 100g oleju kokosowego
2 duże lub 3 mniejsze banany
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu


Do ciastek zrobiłam lukier z masła i cukru pudru, który podkreślił smak ciastek. W książce podano przepis na polewę czekoladową:

1/4 szklanki syropu buraczanego
2 łyżki kakao
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżki wody


Mąkę mieszamy z cukrem, sodą solą i przyprawami. Dodajemy masło i ucieramy. Banany ugniatamy widelcem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką aż powstanie miękkie ciasto. Na blaszce wyłożonej papierem wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni  z termoobiegiem około 20 minut.

Polewa: wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.

Lukier: do roztopionego masła dodajemy cukier puder aż powstanie gęsty ale lejący lukier.


3 komentarze:

  1. I jak tu nie piec...
    ech... mój plan wziął w łeb bo przecież muszę upiec te ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wszystkie wyglądają kusząco :)
    A te talerze i dzbanuszek są piękne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...