świąteczne ciasteczka dla Mikołaja
Krok po kroku...krok po kroczku... Tak, to już czas! Kupcie kilka kilogramów mąki, trochę mniej masła i do dzieła! Tym bardziej, że Mikołaj bardzo lubi ciasteczka! Nie zostało zbyt dużo czasu! Mam dla Was dzisiaj trzy przepisy. Na mocno kakaowe ciasteczka, na bardzo kruche ciasteczka i na bezglutenowe ciasteczka gryczane. Do dzieła!
Mocno kakaowe ciasteczka
250g zimnego masła
220g mąki pszennej
4 pełne łyżki kakao
4 pełne łyżki cukru pudru
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
szczypta soli
cukier puder
Wszystkie składniki szybko zagniatamy (gdy masa jest zbyt rzadka dodajemy odrobinę mąki). Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i każdą kulkę dociskamy widelcem. Ciastka pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia i jeszcze ciepłe ciastka obtaczamy w cukrze pudrze od strony z wzorkiem.
Bardzo kruche ciastka
300g mąki
200g zimnego masła
100g cukru
można dodać jeszcze 1 jajko/1 żółtko
cynamon
cukier trzcinowy
Z mąki, cukru i masła (oraz jajka/żółtka o ile używamy) zagniatamy plastyczne ciasto. Gotowe ciasto należy rozwałkować -5mm i foremkami wyciąć ulubione kształty. Ciastka smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Pieczemy do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Bezglutenowe ciasteczka gryczane (przepis pochodzi z książki Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków)
1 szklanka mąki gryczanej (użyłam mąki orkiszowej)
1/2 szklanki ciemnego cukru dark muscovado
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki masła lub 100g oleju kokosowego
2 duże lub 3 mniejsze banany
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Do ciastek zrobiłam lukier z masła i cukru pudru, który podkreślił smak ciastek. W książce podano przepis na polewę czekoladową:
1/4 szklanki syropu buraczanego
2 łyżki kakao
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżki wody
Mąkę mieszamy z cukrem, sodą solą i przyprawami. Dodajemy masło i ucieramy. Banany ugniatamy widelcem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką aż powstanie miękkie ciasto. Na blaszce wyłożonej papierem wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem około 20 minut.
Polewa: wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.
Lukier: do roztopionego masła dodajemy cukier puder aż powstanie gęsty ale lejący lukier.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńI jak tu nie piec...
OdpowiedzUsuńech... mój plan wziął w łeb bo przecież muszę upiec te ciasteczka!
Mniam, wszystkie wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńA te talerze i dzbanuszek są piękne!