STUDIO COOKBOOK - o książce




Ta niepozorna książka to zbiór prostych, szybkich i kojących przepisów dla wszystkich tych, którzy cenią swój czas, a jednocześnie chcą dobrze zjeść i nie zapaść w drzemkę od razu po posiłku. I jak bardzo kusząca propozycją nie byłoby poobiednie spanko, to autorom książki przyświecał nieco odmienny cel. Jak sami wspominają, książka jest nie tylko o tym jak nakarmić swoje ciało, ale przede wszystkim duszę i umysł. 


IN AUGUST COMPANY to projekt, którego nie potrafią zdefiniować nawet sami jego twórcy. Jego główną ideą jest (jakkolwiek banalnie to nie zabrzmi) otaczanie się ładnymi, jakościowymi i powstającymi z pasji produktami. Karolina i Teodorik, twórcy IN AUGUST COMPANY są projektantami, a na swoją własną markę zdecydowali się dlatego, że jej po prostu potrzebowali. As simple as that. Mimo tego, że sami projektują większość produktów, ich wykonanie pozostawiają lokalnym rzemieślnikom i twórcom. Jak sami zapewniają, każdy produkt jest wyjątkowy i zaprojektowany specjalnie dla In August Co. 

Ważną częścią ich projektu jest również podejście ZERO WASTE. Książka, którą dostałam zapakowana była w papier z drukarni. W IN AUGUST COMPANY 50% materiałów do pakowania to wcześniej używane produkty (plastik i papier) a pozostała część to materiały nowe, pochodzące z recyclingu. 


Wracając do książki! Powstała ona przede wszystkim dzięki takim osobom jak Klára i Petr, którzy profesjonalnie,  z ogromną wiedzą i szacunkiem do jedzenia, podchodzą do tematu. Twórcy IN AUGUST COMPANY podkreslają, że wybór tej pary, był dla nich oczywisty. Klára była jedną z ich pierwszych klientek. I tak się poznali. A prywatnie, Klára i Petr są parą. Petr Židek, mówi o sobie, że jego pracą nie jest tylko gotowanie, ale też poznawanie producentów i produktów. Podkreśla, że stara się poznać to, z czego gotuje tak bardzo, jak to tylko możliwe. Kieruje się intuicją i sezonowością, ciągle poszukuje nowych smaków i odpowiednich technik. Jest twórcą projektu ZE MĚ, który skupia pasjonatów gotowania na otwartym ogniu. Serwują głównie warzywa z najlepszym jakościowo mięsem. Pandemia i narodziny syna zmieniły jednak jego plany i obecnie skupia się na współpracy z Cafe Hrnek.


STUDIO COOKBOOK jest niewielką książką, która ukazała się tylko w kilkudziesięciu egzemplarzach. W całości powstała lokalnie, w Czechach. Jest wydana na bardzo dobrym papierze, oprawiona w twardą, płócienną i tłoczoną okładkę. Przepisy są proste, pozwalające na wiele modyfikacji. Krótkie notki dołączone do każdego przepisu, ciekawe przypisy, proste grafiki. To taki przewodnik po dobrym jedzeniu. Wszystko jest i d e a l n e. Książkę można zakupić online albo bezpośrednio w IN AUGUST COMPANY w Pradze. A jeżeli jeszcze nie znacie tej marki, to zerknijcie jaką cudną ceramikę robią:) A na moim instagramie pokazuję jak wygląda książka w środku. 


Komentarze