piątek, 4 listopada 2011

Secrets of Scandinavian Cooking...scandilicious






































Signe Johansen - bloguje i gotuje (no ale to przecież oczywiste). Obecnie mieszka w Londynie, a dorastała w Norwegii. I właśnie w książce Secrets of Scandinavian Cooking...scandilicious chciała podzielić się z nami swoją miłością do skandynawskiej kuchni.  Prostej i smacznej. Zupełnie innej niż ta, którą większość z nas ma na myśli (tak! to coś więcej niż znane wszystkim meatballs). Mamy tutaj jedzenie idealne na wiosenne poranki (jednak jak podkreśla Signe - śniadanie to podstawa), leniwe letnie dni nad wodą czy też rozgrzewacze, które przywracają siłę po zimowym spacerze. Na podobne rozdziały podzielono książkę- breakfast, brunch, lunch, afternoon cake, dinner, dessert. Signe podkreśla, że ważne są dla niej dwie sprawy: sezonowe warzywa i owoce oraz dobre pod względem jakości lokalne produkty. A do tego jedzenie ma być smaczne, zdrowe i świeże. Obecnie skandynawska kuchnia to mix - mix tradycji i nowych smaków. Klasyczne przepisy na salmon gravlax, cardamon cream buns czy też vanilla rice pudding. Plus nowości (kuchnia babci na nowo) lemony choux bunsopen sandwiches, cherry-chocolate brownies


Książka pięknie wydana. Kredowy papier, duże fotografie, piękna porcelana a do tego te wszystkie smaki i  zapachy. Dla mnie to album idealny na chłodniejsze wieczory. Pełen różnego rodzaju comfort food. Tajemniczo brzmiące nazwy potraw często mają swoje angielskie odpowiedniki. Później kilka słów sprawiających, że cieknie ślinka (wg mnie nazwy w dwóch różnych językach jednak trochę komplikują opis). Składniki i przepis (nie zawsze prosty). Przepisy są cudne: Daim caramel sauce, Wild garlic omelette, Finnish blueberry tart, Vanilla and sour cream waffles, Norwegian cheesecake with tipsy strawberries, Meatballs, Pickled herring, Scandilicious bread i wiele innych. 

Mimo tego, że książka jest piękna i smaczna minusem dla mnie jest ilość zdjęć - mało!! a do tego pojawiają się zbędne jak dla mnie zdjęcia produktów. 



amazon.com

Secrets of Scandinavian Cooking...scandilicious, Signe Johansen, 2011, Saltyard Books, twarda oprawa, cena 95zł + wysyłka

photo D. Treloar




2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, a to tylko zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bajowka - jest niesamowicie smakowita!Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...