sobota, 12 maja 2012

Rabarbarowe muffiny z kruszonką


Na weekend polecam smaczne i proste muffiny. Rabarbar, cynamon i kruszonka. Trio idealne. Dla wszystkich tych, którzy siedzą w domu oraz dla tych, którzy wyruszyli w świat. W Krakowie piękna pogoda (póki co), więc zapowiada się spacerowanie. W końcu mamy Charlotte! 



Rabarbarowe muffiny z kruszonką (Apetit, kwiecień 2012)

Na 12 sztuk potrzebujemy:
 - 300 g rabarbaru pokrojonego i wymieszanego z 3 łyżkami trzcinowego cukru
 - 300 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 100 g trzcinowego cukru
    i 1 łyżeczką cynamonu
 - 2 jajka, 200 ml mleka i 100 g stopionego masła (schłodzonego) - wymieszać
 
 - kruszonka: cukier, migdały, zimne masło, mąka - ilość na oko, wymieszać wszystko i posypać gotową       kruszonką muffiny

Nagrzać piekarnik do 200 stopni, formę na 12 babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami (można użyć również 12 silikonowych foremek). Rabarbar z cukrem podsmażyć na patelni tak długo, aż będzie miękki - ja użyłam mikrofalówki. Odcedzić nadmiar wody i pozostawić do wystygnięcia. Do suchych składników dodać mokre + rabarbar. Wszystko dobrze wymieszać. Gotową masą napełniać papilotki/foremki do 3/4 wysokości, posypać kruszonką i piec około 25-30 minut (do uzyskania złocistej kruszonki). 

8 komentarzy:

  1. ale pięknie wyglądają - chętnie bym takie zjadła na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, na śniadanie znakomite :)

      Usuń
  2. Świetny przepis - rabarbar rano kupiony, reszta składników jest :)
    Tylko pogoda w Krakowie drastycznie się zmieniła :/ z pięknej skorzystali tylko Ci, którzy wstają przed 11 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak zrobisz! A o pogodzie nawet nie mów. Wstałam wcześnie, ale ulewa i tak mnie dopadła..pozdrawiam!

      Usuń
  3. Uwielbiam rabarbar!
    W muffinkach prezentuje się wyśmienicie.

    Zamawiasz swoje książki na amazon.co.uk?
    Faktycznie, bez problemu jest tak, że jak zrobisz zakupy za 25 f, to przesyłka jest za darmo?
    Znasz może książkę The Back in the Day Bakery Cookbook ?

    Pozdrawiam,
    Magda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbarowe love <3 Tak, zamawiam na amazonie i faktycznie, kiedy zawartość koszyka przekroczy 25 f, przesyłka jest darmowa. Książki jeszcze nie znam, ale czeka w kolejce. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Zapisuję sobie takie smaczne muffinki do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za odpowiedź!

    Dzięki Tobie poznałam Tessę Kiros i zakochałam się w jej książkach.
    Wydają się być magiczne.
    Najbardziej kusi mnie Apples for Jam oraz Food From Many Greek Kitchens.
    Jeszcze bardziej kuszą ceny na amazonie właśnie (dlaczego są o wiele niższe,niż ceny wydań książek kucharskich w Polsce? Straszne to!) .
    Która z jej książek, jest Twoim zdaniem najbardziej godna polecenia/ najładniej wydana?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...