środa, 23 października 2013

Chai Latte Oat Milk



Od dłuższego już czasu nie piję mleka krowiego. Nie znaczy to, że nie jem twarogu, jogurtów czy masła. Te pierwsze staram się ograniczać. Z masła zrezygnować nie potrafię. Szukając alternatywy dla mleka pochodzenia zwierzęcego próbowałam chyba wszystkich dostępnych na rynku produktów. Najbardziej zasmakowało mi mleko owsiane. Okazało się jednak, że nie tak łatwo je kupić. Postanowiłam zrobić sobie takie mleko sama. W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na mleka roślinne - szklanka orzechów, płatków, wiórków - zalewamy wodą, zostawiamy na jakiś czas i na końcu miksujemy z kilkoma szklankami wody. Przecedzamy i gotowe. Tak też zrobiłam. Moje mleko jest jednak smakowe ;)







Chai Latte Oat Milk (około 1 litr)

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wody

Płatki zalać wodą i odstawić na całą noc.

4 szklanki wody

Płatki zmiksować z wodą (najlepiej stopniowo) dodać szczyptę soli i 2 łyżki Chai Latte. Wszystko ponownie zmiksować i przecedzić przez sitko. Przechowywać w lodówce.


UWAGA: Chai Latte zawiera mleko w proszku!

7 komentarzy:

  1. Hmm a wiesz może jak długo takie mleko można przechowywać w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje wypijam do kilku dni. Ostatnio z 5 dni stało w lodówce i wszystko było OK. Trzeba je tylko wstrząsnąć przed użyciem ;) bo pojawia się osad.

      Usuń
    2. Ok, dzięki za informację. Myślę, że do 5 dni też spokojnie bym wypiła. ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. mmmm ... takiego to ja jeszcze nie piłam :( całe życie człowiek się czegoś uczy .. Muszę zrobić !! Dziękuję za przepis Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj...ma specyficzny smak, ale jak dla mnie super :)

      Usuń
  3. brzmi pysznie i jak wygląda:) ale w życiu nie próbowałam, więc bardzo jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...