Chai Latte Oat Milk
Od dłuższego już czasu nie piję mleka krowiego. Nie znaczy to, że nie jem twarogu, jogurtów czy masła. Te pierwsze staram się ograniczać. Z masła zrezygnować nie potrafię. Szukając alternatywy dla mleka pochodzenia zwierzęcego próbowałam chyba wszystkich dostępnych na rynku produktów. Najbardziej zasmakowało mi mleko owsiane. Okazało się jednak, że nie tak łatwo je kupić. Postanowiłam zrobić sobie takie mleko sama. W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na mleka roślinne - szklanka orzechów, płatków, wiórków - zalewamy wodą, zostawiamy na jakiś czas i na końcu miksujemy z kilkoma szklankami wody. Przecedzamy i gotowe. Tak też zrobiłam. Moje mleko jest jednak smakowe ;)
Chai Latte Oat Milk (około 1 litr)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wody
Płatki zalać wodą i odstawić na całą noc.
4 szklanki wody
Płatki zmiksować z wodą (najlepiej stopniowo) dodać szczyptę soli i 2 łyżki Chai Latte. Wszystko ponownie zmiksować i przecedzić przez sitko. Przechowywać w lodówce.
UWAGA: Chai Latte zawiera mleko w proszku!
Hmm a wiesz może jak długo takie mleko można przechowywać w lodówce? :)
OdpowiedzUsuńJa swoje wypijam do kilku dni. Ostatnio z 5 dni stało w lodówce i wszystko było OK. Trzeba je tylko wstrząsnąć przed użyciem ;) bo pojawia się osad.
UsuńOk, dzięki za informację. Myślę, że do 5 dni też spokojnie bym wypiła. ;) Pozdrawiam!
Usuńmmmm ... takiego to ja jeszcze nie piłam :( całe życie człowiek się czegoś uczy .. Muszę zrobić !! Dziękuję za przepis Aniu :)
OdpowiedzUsuńspróbuj...ma specyficzny smak, ale jak dla mnie super :)
Usuńbrzmi pysznie i jak wygląda:) ale w życiu nie próbowałam, więc bardzo jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńDaj znać jak już spróbujesz:)
UsuńZapraszamy do wypróbowania naszego Chai Latte na sklep.ChaiLatte.eu
OdpowiedzUsuń