środa, 12 października 2011

stosik na dziś



  • food for friends - duży album w twardej oprawie, przykładowe menu na różne okazje (między innymi: dinner for two, winter celebration meal, familly buffet party, after-work supper), przepisy bardzo ciekawe, większość składników można bez problemu dostać w PL, duże zdjęcie do każdego przepisu, przystępnie i smacznie podane, kuchnia z całego świata. Moi faworyci: Orange and Olive Salad, Mini Pissaladiere, Strawberry Choux Ring, Chocolate and Praline Terrine, Walnut Orecchiette with Camembert and Gruyere. Food for friends, 1998, 256 stron, twarda oprawa, używana (stan bdb minus), cena 59zł.




  • chinatown - sweet sour spicy salty - mnóstwo egzotycznych i kolorowych przysmaków, smaki Chinatown, książka podzielona na 4 rozdziały (salt, spice, source, sweet). Niestety nie jestem miłośniczką takiej kuchni, więc nic nie mogę powiedzieć o przepisach i składnikach. Książka bardzo ładnie wydana, piękne zdjęcia - mimo ogromnej ilości barw bardzo przyjemne w odbiorze (takie matowe, przygaszone). Chinatown, Ross Dobson, 2005, miękka oprawa, używana (jak nowa), cena 59zł.







  • Bake and cook with kids - broszurowe wydanie, format A4, każda litera alfabetu to 1-5 przepisów, J is for jelly, I is for ice-cream (lodowe sandwiche!!!), X is for Xmas treats, M is for muffins itd. Bardzo prosto, dużo zdjęć. Niesamowicie ciekawe przepisy - niby zwykłe muffiny a jednak nie. I tak z każdą literką/daniem. Bake and cook with kids, Women's Weekly, 120 stron, miękka oprawa, 2010, nowa, cena 30zł.




  • Short & Sweet - the best of home baking - Dan Lepard - prawie 600 stron przepisów, niestety stosunkowo mało zdjęć. Mamy tutaj chleby: 100 stron, tips & techniques i najróżniejsze przepisy (lemon and almond buns, alehouse rolls, simple walnut loafeasy white bread, brioche). Ciasta: wskazówki i porady, ciasta owocowe i czekoladowe. Po ciastach pora na maleństwa: porady, wskazówki, techniki, cupcakes, muffins & fairy cakes, brownies&bars, buns&scones. Kolejne maleństwa - biscuits&cookies. Następny (krótki) rozdział to doughnuts, batters & babas. To nie koniec! Mamy jeszcze sugar, sugar (caramel, sweeties, filling&topping, sauces&ice cream). Jeszcze mamy desery i słone wypieki. Tyle! Od najprostszych i klasycznych przepisów, aż po bardziej wymagające cuda. Ta książka to takie must have! Short & Sweet, Dan Lepard, 2011, twarda oprawa, 560 stron, nowa (pół cm odprysk/zadrapanie na okładce), cena 100zł.






4 komentarze:

  1. Aniu, a pokażesz nam co jest w środku tych ponętnych tomów? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,czy książkę Dana Leparda możesz nieco pokazać,przybliżyć?

    OdpowiedzUsuń
  3. enchocolatte, Amber - jasne, ze pokaze co jest w srodku :) No to czekajcie na update dzis wieczorem - ale będzie bardzo krótko, bo ksiazki zasluguja na dlugie wpisy ;) pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  4. The Cake Stall wraz kisążka Apetyczna panna Dahl dostałam wczoraj od męża za zdanie prawo jazdy. Książki są śliczne. The Cake Stall udało się przez przypadek za 30 zł ostatnią sztukę w Tk maxx kupić i jest to najpiękniejsza książka kucharska jaką widziałam. Zdjęcia przepiękne i ta oprawa graficzna po prostu cudo. Oglądam ją i oglądam i wcale mi nie przeszkadza, że po angielsku.
    Pozdrawiam serdecznie - Iza

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...