Domowy chleb, bułki i bułeczki - KUP!cookbook czyta i piecze chleb
Kiedyś już się do tego przyznałam. Pieczenie chleba nie jest moją mocną stroną. To znaczy tego prawdziwego chleba - na zakwasie. Mam nadzieję jednak, że wszystkiego można się nauczyć. Póki co piekę zwykłe, drożdżowe chlebki. Pierwszy chleb 'na poważnie' upiekłam w piątek. Był to ziołowy chleb chrupiący Liski.Upiekłam go tak, jak radziła autorka - w żeliwnym garnku. Był pyszny a przede wszystkim chrupiący. Zachęcona swoim małym sukcesem dzisiaj piekę chleb truskawkowej Ani. Dodałam pestki dyni i jakąś 'eko' mieszankę otrąb. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Trzymajcie kciuki! Zostało 20 minut do odkrycia pokrywki. Później jeszcze chwila i gotowe. Oby! A w tak zwanym międzyczasie oglądam sobie cudną książeczkę "Domowy chleb, bułki i bułeczki".
merlin.pl |
Wypatrzyłam ją w empiku. Zachęciła mnie cena i fajne zdjęcia. Książka jest zbiorem przepisów z 'Kuchni' i 'Poradnika Domowego'. Podobno część pochodzi również od rodziny i przyjaciół. Na 120 stronach zamieszczono 99 przepisów na wszystkie chlebowe smakołyki. Znajdziemy tutaj proste, jak i bardziej skomplikowane receptury.
Całość podzielona jest na rozdziały: chleb nasz powszedni, radzimy podpowiadamy,chleb z żurem krok po kroku, bagietki, chałki, paluchy, chleby na proszku do pieczenia i sodzie, chleby na zakwasie i kilka innych. Anna Wrońska zebrała bardzo ciekawe przepisy. Począwszy od tych zwyczajnych, a kończąc na ciemnym chlebie z selerem albo chlebie z kakao, piwem i bakaliami. Co więcej! Wszystkie przepisy przedstawiono w bardzo prosty i przystępny sposób. Jest jasno i przejrzyście. Do tego bardzo ładne, duże fotografie. A to zachęca.
Tak jak pisałam, zachęca również cena - jedyne 24 złote, co jak dla mnie jest rozsądną propozycją za takie broszurowe wydanie. Same plusy! Kupujcie książkę i pieczcie swoje chleby! Na początek te proste - tak jak ja. Bez zbędnego mieszania i zamartwiania się. A pózniej, zerkamy do książki i krok po kroku, zaczynamy piec bardziej skomplikowane wypieki.
"Domowy chleb, bułki i bułeczki", wybór i opracowanie przepisów Anna Wrońska, AGORA, 2011, cena 24zł
to my czekamy na zdjęcia Twoich wypieków :) powodzenia!
OdpowiedzUsuńI jak wyszło? :))
OdpowiedzUsuńNa pewno chrupiąca skórka i podziurkowany miąższ :)
wielkie dzięki za dodanie recenzji tej książki!:) podoba mi się to, kiedy w przepisie zamiast np. "400 gram mąki" jest "400 gram mąki pszennej typ 600". Szukałam książki o pieczeniu chlebów by rozpocząć tą przygodę, niestety nie mogłam nigdzie znaleźć książki, która ma tak szczegółowo opisane składniki - a przy wyrobie chleba ma to znaczenie! Wielkie dzięki:)
OdpowiedzUsuń