Opowieść trzecia - Ewa i jej książki
Trzecia odsłona mini projektu RAZEM ZNAJDZIEMY IDEALNĄ KSIĄŻKĘ KULINARNĄ. Były już książki Agnieszki ze Szwecji, Ani z Polski, a dzisiaj mam dla Was książkowe opowiadanie Ewy z Francji. Mam nadzieję, że znacie jej twórczość? Jeśli nie, to musicie poznać! Zapraszam.
W kuchni korzystam zarowno z ksiazek kucharskich jak i z blogów kulinarnych. W ksiazkach kucharskich znajduje przepisy, ktore interesuja mnie ze względu na skladniki, których sie w nich uzywa. W blogach kulinarnych szukam bardziej osobistego podejscia do napisanego w książce przepisu, porad co zrobić, zeby przepis sie udał, czego unikać, itd. Bardzo rzadko mozna takie porady odnalezc w książkach kucharskich. No chyba, ze sa to podreczniki do gotowania, to wtedy jest inaczej, znalezc tam mozna bardzo szczegółowe porady. Ale takich ksiazek jest malo. Jedna z nich jest "How to be a better cook" Jamiego Olivera.
W ksiazkach najbardziej lubie zdjęcia. Wydaje fortunę na pieknie wydane albumy kucharskie, gdzie sztuka fotografii doskonale łączy sie ze sztuka kulinarna. Takimi ksiazkami beda np. "Macaron" Pierra Hermé ze wspaniałymi zdjęciami Bernarda Winkelmanna albo "Sensations" Philippe Conticini ze zdjeciami Jean Louis Bloch-Lainé.
Książka, do ktorej zagladam bardzo czesto po "porady" to "Petit larousse de cuisine" czyli taki zbior wszystkich podstawowych przepisow. Np. wydawalo mi sie, ze robie rewelacyjny beszamel a po wdrożeniu w zycie przepisu z tej ksiazki okazało sie, ze moge zrobic jeszcze lepszy!
Jezeli chodzi o blogi to DEFINITYWNIE "smitten kitchen" bo nikt tak jak Deb nie potrafi pisac z humorem i sarkazmem o kuchnii. Lubie tez Davida Lebovitz a z polskich to truskawkowa Anie.
Moje top 3 jeżeli chodzi o ksiazki:
"Jamie's Italy" Jamiego Olivera
"Super Natural Every Day" Haidi Swanson
"Nature" Alain'a Ducasse
Autorką tekstu oraz zdjęć jest Ewa z bloga www.lestroiscuilleres.com. Dziękuję!
:)))
OdpowiedzUsuńEwa, u mnie "Jamie's Italy" też w czołówce!
uwielbiam książki kulinarne:) a Jamie pobija wszystkich:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńPiękny księgozbiór. Już przeglądanie książek kucharskich daje wiele radości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Iza